Penger, Bank, Investering & Teknologi

BLOGG
LASSE MEHOLM

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

teknologi, innovasjon

2007

Aner ikke hvorfor, men teknologisk evolusjon kommer i bølger. 2007 var et av de viktigste årene i moderne teknologiutvikling. Året startet med at Steve Jobs inntok scenen på Moscone Center i San Francisco 9. januar og presenterte IPhone, som ikke bare har endret utseende på telefonen, introdusert AppStore og gjort bruken av internett tjenester effektivt. De har også forandret måten infrastrukturen (Telenor, Telia, etc.) levere sine tjenester på.

Litt senere i 2007 ble Hadoop lansert etter at lagringskapasiteten nærmest hadde eksplodert fra starten av 2007. Med Hadoop fikk begrepet «Big Data» et ansikt fordi det plutselig fantes et verktøy som kunne analysere enorme datamengder og effektivt kunne skape nye forretningsmodeller. I 2007 ble også mikro blogg selskapet Twitter etablert. Facebook ble lansert 26. september 2006. Google lanserte Youtube høsten 2006 og operativsystemet Android i 2007, og med det et nytt operativsystem for smart telefoner som nå har nær 70 % markedsandel. Change.org, verdens mest populære web side for mobilplattformer ble etablert i 2007. Som en følge av populariteten til Iphone måtte AT&T i 2007 investere enorme summer i å utvikle ny teknologi for infrastruktur for å kunne øke båndbredden i mobilnettet for datatrafikk. AT&T hadde enerett på mobiltrafikk for Iphone og la med dette arbeide grunnlaget for 3,4 og etter hvert 5G nettverket vi i dag er avhengig av. Kapasiteten i mobilnettet for datatrafikk har øket 100 000 ganger mellom 2007 og 2014. Litt senere i 2007 lanserte Amazon Kindle, en elektronisk bok som også er populær i Norge. Dette ble mulig fordi 3G mobil datatrafikk var etablert.

I en leilighet i San Fransisco var det to pengelens venner (Brian Chesky og Joe Gebbia) som fant ut at de skulle leie ut overnatting for deltagere til en datamesse i byen, og alle hotellrommene var fullbooket. De kjøpte noe oppblåsbare madrasser og kalte utleien Air bed and breakfast, som etter hvert ble Airbnb. Kunstig intelligens har lenge vært et av fokusområdene til teknologinerder, men det var først 2007 når IBM startet arbeidet med Watson at det ble fart over utviklingen og fokus blant «tradisjonelle» selskaper. Intel lanserte i 2007 mikroprosessorer basert på «high-K/metal» for første gang ikke basert på silikon, og dermed skjøt utviklingen av prosessorer med lavere kostnad og lavere energiforbruk fart. I 2007 lanserte også Veritas Genetic den første teknologien som kunne gjøre en komplett DNA analyse for under 1000 dollar, noen som tidligere kostet det 100 doble.

Moore’s lov sier at teknologi blir dobbelt så effektivt eller med halvparten av kostnaden hvert annet år. Men noen år er likevel mer innholdsrike.