Skip to main content

Penger, bank, investering & teknologi

Blogg
Lasse Meholm

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

Skrue McDuck i Bitcoin og kryptovaluta-bingen

Norge har fått mange nye og helt ukjente millionærer det siste halvåret, og verden har fått nye dollar billionærer. Chris Larsen’s kryptovaluta formue passerte 55,8 milliarder USD (ca. 450 milliarder norske kroner). Han eier 5,19 milliarder XRP (valutaen i Ripple) og 17 % av aksjene i selskapet Ripple, som han var med på å starte. Han er med det rikere enn Larry Page (Google) og Larry Elisson (Oracle). Jed McCaleb startet Ripple sammen med Chris og eier 5,3 milliarder XRP til en verdi av i overkant av 20 milliarder USD. Jed McCaleb startet senere Blockchain teknologien Stellar med kryptovaluta XLM og har en milliard XLM (valutaen i Stellar) til nye 800 millioner USD. Jed McCaleber er med det 1 milliard dollar rikere enn Elon Musk. I Ripple finnes det flere med kryptoformuer over en milliard USD.

www.ccn.com annonserte sist uke at det kan finnes så mange som 200 nye dollar milliardærer i ulike kryptovaluta, og trakk frem Winklevoss tvillingene som eksempel. Ved å programmere et enkelt program i Bitcoin kan man fort sette opp en «femti på topp» liste over de wallets som har flest Bitcoin. Mange av de på topp eies av Bitcoin børser, men de aller fleste er eiet privat. Og det er sannsynlig at noen har flere enn en Bitcoin wallet. Noen i toppskiktet, slik som Winklevoss brødrene vet man wallet adressen til og kan regne seg fram til verdien i dollar. Det er nå også wallets som gjør det mulig å knyte flere wallets sammen slik at eieren lett kan få oversikt over verdiene i de ulike wallets. Det er antatt at Satoshi Nakamoto, som grunnla Bitcoin, har en million Bitcoin i sine wallets, til en verdi av 16 milliarder dollar.

Jeg holder en del foredrag i Norge om Blockchain og kryptovaluta, og ikke helt sjeldent kommer det tilhørere bort etterpå og forteller om sine Bitcoin og kryptovaluta investeringer. Det er ofte mage millioner kroner i fortjeneste. Jeg vil ikke bli forundret om det er mer enn 250 Nordmenn som har tjent mer enn en million norske kroner på Bitcoin og kryptovaluta. Samtidig at mer enn 50 har tjent mer enn 10 millioner. Her får norske banker en helt ny kundegruppe formuende personer, unge og med fokus på digitale tjenester. Dagens Næringsliv kunne presentere 10. desember at Kristoffer Koch kjøpte 5000 bitcoin for 200 kroner i 2009. Det har finansiert leilighet og hytte, ga ti millioner kroner i salgsinntekter i desember, samt verdier for ytterligere ti millioner kroner i de siste 100 myntene han har igjen. De siste 100 myntene er nå verd 16 millioner kroner.

Dersom de fleste er smarte investorer og selge ut før det smeller (og det gjør det jo til slutt), og oppgir gevinsten på skatteseddelen slik de skal, renner det fort inn noen ti-talls millioner inn i statskassen. Gevinst på kryptovaluta er skattbar finansinntekt på linje med aksje avkastning (men uten skjerming rente) og skattlegges med 30,82 %. Det skal muligens også betales formueskatt?

 

teknologi, bank, blockchain, Investeringsguiden,

  • Opprettet .