Penger, Bank, Investering & Teknologi

BLOGG
LASSE MEHOLM

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

teknologi, bank, blockchain

Nå beveger også forsikringsbransjen seg inn i Blockchain teknologien

Jeg holdt et foredrag på fredag for EU kommisjonen i Genève. Arrangør var Insurance Europe som er en interesseorganisasjon for forsikringsselskaper i Europa. I salen var deltagere fra forsikrings selskaper og medlemmer av EU kommisjonen, samt flere fra EU’s reguleringsmyndigheter.


Blockchain teknologien er på vei inn i forsikringsbransjen, det er det ingen tvil om. Flere av de store forsikringsselskapene i Europa har gått sammen i et felles prosjekt under navnet B3i (Blockchain Insurance Industry Initiative), deriblant Hannover, Generali Group, SCOR, Aegon, Allianz, Munich Re, Swiss Re og Zurich. Etter mitt foredrag kom Matilde Garotin fra Allianze på scenen og presenterte en demonstrasjon av en prototype de arbeider med, veldig enkel løsning, men de er åpenbart på vei til å løse noe viktig. Det ble sagt at forsikringssvindel utgjør nesten 800 milliarder kroner i året, bare i Europa. FBI i USA har opplyst at forsikringssvindel utgjøre mer enn 300 milliarder kroner bare i USA, og da er ikke livspolise svindel tatt med. Mye av Blockchain arbeidet til de europeiske forsikringsselskapene har som mål å redusere forsikringssvindel og bruke Blockchain som en «trust machine». Som Matilde Garotin sa «In Block we trust». Dermed kommer ID (identifikasjon) inn i bildet, noe Blockchain teknologien kan bidra til å forenkle. Men det er en vei å gå, og det vil ta år.


Det gjør inntrykk når et av verdens største forsikringsselskaper som Generali, med over 70 000 ansatte, informerer at de har satt opp team for å utvikle nye løsningen basert på Blockchain og har tilknyttet seg B3i samarbeidet. Jeg fikk også muligheten til å diskutere rammebetingelser og reguleringer med flere fra EU kommisjonen etter at foredragene var ferdig. Inntil videre virker det ikke å være noe ønske om å regulere Blockchain på noen måte. Spørsmålet som kom opp var mer om EU kommisjonen eller Insurance Europe burde ta et initiativ for å standardisere teknologien og protokollene som forsikringsbransjen bruker. Men det faktum at teknologien fremdeles er umoden, gjør nok at det ikke kommer noe slikt initiativ på en stund.


Jeg tror både banker og forsikringsselskaper må se på hele forretningsmodellen de har brukt i flere hundre år. Bankene har i flere år opplevd at andre "ikke banker" spiser av lunchen sin. Appe Pay bygget e-lommeboken inn i operativsystemet IOS, som gjør at alle med en Iphone enkelt kan betale (forutsatt at NFC er aktiverrt), Facebook har betaling i messenger, det samme har Goole i Gmail. Fra Kina kommer AliPay og WeeChatPay. I tillegg til betalinger opplever bankene person-til-person (P2P) innskudd og låneplattformer. Roboadvisorer tar deler av sparemarkedet. Tiden der bankene kan leve godt av å beholde lange verdikjeder er muligens i ferd med å ta slutt? Forsikringsbransjen kommer sannsynligvis til å bli minst like hardt påvirket som bankene, og Blockchain teknologien er en av de teknologiene som nok kommer til å forandre bransjen. Blockchain er kalt «tillits maskin» fordi ingenting i databasene kan tukles med, alle transaksjoner og inngåtte avtaler (smart kontrakter) er gjennomsiktige, kryptert, i en desentral verden uten «single point of failure». Da er det på tide å se på forretningsmodellen og hvilken rolle forsikringsselskapene kan og bør ta i fremtiden.