Penger, Bank, Investering & Teknologi

BLOGG
LASSE MEHOLM

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

teknologi, innovasjon, bank

Snipp, snapp snute – nå blir bankene ute!

Finnes det banker i fremtiden? Neppe, ifølge Brett King. Men det kommer til å finnes mange som selger betalingstjenester, lån og kreditt, innskudd av både penger og andre verdier, sparing og pensjon. Banker kommer til å lide samme historie som skreddere og skomakere. De er nesten borte, men det har aldri vært kjøpt så mye klær og sko som nå. Jeg har nettopp lest ferdig boken til Brett King som heter «Augemented Life in the Smart Lane» og konklusjonen hans er klar. Banker som de ser ut i dag har ingen fremtid. Det som i dag er banktjenester blir i fremtiden bakt inn i kundeopplevelsen for andre tjenester. Som for eksempel, når du kjøper en ny bolig, blir lånetilsagnet en integrert del av kjøpsopplevelsen. Med EU’s regelverk PSD2 blir det ingen problem å ha 6-7 ulike leverandører av ulike finansielle tjenester, når alle er tilgjengelige i den samme APP’en.


Om man summerer antall bankkonti til de 5 største bankene i verden har de til sammen 550 millioner bank konti. Om man summerer andre typer konto som kan brukes til betalinger, sparing og innskudd i AliPay, PayPal, iTunes, Google Wallet og Amazon er tallet 1,2 milliarder, mer enn dobbelt så mange. Tar man med M-Pesa, MTN Mobile Money, bCash og andre kan du legge til 300 millioner nye «konti». Og de aller fleste av disse eierne har ikke vært i noen bankfilial hverken for å opprette konto eller administrere den. M-Pesa har sparekonto hvor man bruke 10 sekunder på å opprette nytt kundeforhold, hvilken bank kan skilte med slik on-boarding effektivitet? Bankene er ganske enkelt i ferd med å bli for tungrodde og vanskelige å ha med å gjøre. I tillegg til at de blir for dyre å bruke for kundene. Reguleringsmyndighetene bidrar i tillegg med nye kostnadsdrivende krav. Som jeg har skrevet i boken min, tilliten til bankene er for nedadgående, noe de siste dagers problemer med flere banker i Norge og Bank ID bidrar til. Det er gjort en rekke spørreundersøkelser de siste årene for å finne ut om folk har tillit nok til teknologiselskaper som Facebook, Google, Amazon og PayPay til å bruke betaling, innskudd og lånetjenester fra disse og det svarer anslagsvis 50 % ja til, de unge mer enn de eldre. Plastkort? glem det. De unge vil ikke ha plastikk, og snart ikke de voksne heller.

«

» er et butikkonsept der man ikke stopper i kassen på vei ut, faktisk er det ikke noen kasse der heller. Pengene er blitt usynlige. Dette kommer til å skje med det meste av handel om noen år. Betalingen er en innebygd og usynlig del av kjøpsopplevelsen.


Men Brett er klar på at penger er helt avgjørende og oljen i samfunnsmaskineriet, men det blir neppe i form av kontanter, og det blir sannsynligvis noen form for Blockchain infrastruktur og teknologi. Og noen form for digitale penger. Hva skjer når den selvkjørende bilen åpen bankkonto og selv betaler for bensin, bompenger og forsikring? Dersom den selvkjørende bilen leverer kjøretjenester vil det fra tid til annen stå mange penger på bilens bankkonto. Vil den få kreditt om den trenger å fylle tanken, uten å ha penger på konto?

Fremtidens suksessbedrifter selger opplevelser og ikke produkter eller tjenester.