Penger, Bank, Investering & Teknologi

BLOGG
LASSE MEHOLM

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

teknologi, bank

Cyber Security - Methbot

Dagens Næringsliv bragte en interessant sak på side 32 den 22. desember. Nettavisen.no var rammet av en enorm svindel med tråder til russiske kriminelle. Svindelnettverket hadde klart å lure til seg 1,6 milliarder kroner fra selskaper over hele verden som hadde til hensikt å kjøpe reklameplass på nettet, men som har betalt for ingenting. Den meste «vellykkede» svindel av dette slaget i verden så langt. Svindelen har fått navnet «Methbot» etter Meta amfetamin og fordi de brukte tusenvis av Pc’er som var infisert med et botnet. Det var sikkerhets selskap WhiteOPS som oppdaget dette.

I prinsippet er dette nøyaktig det samme som mange bedrifter i Norge har slitt med de siste 4-5 årene, tullefakturer fra selskaper som ikke levere noe, ofte katalogselskaper. Men fakturaer som veldig ofte likevel blir betalt, og som politiet ofte advarer mot. Jeg laget er video for et år siden om reklamebørser fordi jeg regner med at dette fenomenet en dag kommer til finansbransjen. Du kan se den her. Metbot hadde lagt ut mange nettsteder som var kopier av nettstedene til Huftington Post, Economist, Fortune, Vouge og en rekke andre, og da Nettavisen.no. Så annonserte mange selskaper på disse tullewebsidene, men små videoreklamer. Methbot hadde laget en robot som «klikket» på videoene (simulerte mennesker som så på videoene) som var lagt ut, og dermed mottok de kriminelle betaling for hvert kikker, opp mot 400 millioner hverdag. I disse delingsøkonomi tider ser normalt ikke kjøper selger, selv etter at tjenesten er levert og betaling foretatt. Dermed blir det enklere for slike kriminelle som Methbot. Utfordringen nå er at Methbot har så mange integrasjoner i økosystemet til verdens reklamebransje at det er vanskelig å bli kvitt dem. WhiteOps har delt URL adressene til Methbots til alle i reklamebransjen og bedt dem blokkere, men det er lettere sagt enn gjort. Og imens fortsetter Methbot å motta penger.

Når vi vet at det i blant annet Russland er store «selskaper» med tusenvis av smarte kodere som legger sin ære å lure til seg penger og andre verdier, har vi i Norge og andre vestlige land en stor utfordring. Vi må nok innse at det er veldig energikrevende å henge med disse smartingene, og at vi stort sett er dømt til å ligge et lite hakk bak de smarteste av de kriminelle, men foran de mindre smarte kriminelle. Bankene i Norden bruker hundrevis av millioner kroner på Cyber Security hvert år, et beløp som sannsynligvis kommer til å stige i fremtiden.

Alt var muligens bedre i gamle dager, når penger var sedler og mynt. Og de kriminelle sprengte minibanken for noen tusen kroner i fortjeneste, eller robbet et tog med gullbeholdning for noen millioner kroner.

Her er en liten liste med noen av de svindlene som, er oppdaget: