Skip to main content

Penger, bank, investering & teknologi

Blogg
Lasse Meholm

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

Tingenes internett (IoT) vil endre verden.

Men hvilken ny teknologi gjør ikke det? Jeg har brukt det meste av de siste årene på Blockchain og DLT, som blir avgjørende for å muliggjøre i fremtidens digitale transformasjon. En annen viktig brikke er alle tingene som etter hvert blir koblet på internett og gir oss helt nye forretningsmodeller. For å forstå det som kommer til å skje går jeg på et «EXECUTIVE DEGREE PROGRAMS» på MIT, et av verdens mest kjente universiteter for tekniske studier. Det er et kurs i seks moduler, og jeg starter i dag på modul 3, så jeg er snart halvferdig. Det som er spesielt interessant med univiersiter er deres måte å se verden på ut fra en analytisk synsvinkel. Jeg deler med dette litt kunnskap med deg.

Jo dypere jeg synker inn i IoT verden jo mer innser jeg hvilke muligheter som kommer til å dukke opp og mange helt nye forretningsmodeller. Det at det finnes sensorer nesten over alt er ikke noe nytt, men det nye (de siste 4-5 årene) er at de er koblet til internett, dataene lagres – gjerne i en DLT basert infrastruktur, de kan kjøres gjennom avanserte analyser og kunstig intelligens og ut kommer helt nye muligheter og kunnskap. Det finnes allerede 27 milliarder ting som er koblet opp på internett, noen rett ut på nettet mens andre må via en lokal sentral fordi de ikke har nettkobling av mange grunner, men sentralen har det. Sensorene blir mindre og mindre og har mer og mer prosessorkapasitet slik som prosessering av ansiktsgjenkjenning i overvåkningskamera, noen er så små som nanosensorer som blir sydd inn i skjorten eller buksen din for å fortelle vaskemaskinen din hvordan de bør vaskes, eller ringe legen din fordi du har over 41 grader i temperatur, selv om luften rundt deg bare holder 22 grader, og du har kraftig feber. Det MIT programmet legger mest vekt på er hvordan man bygger gode team og bedrifter som klarer å nyttiggjøre seg den teknologiske utviklingen samt forslag til nye forretningsmodeller denne teknologien gir.     

Når man ser på det enorme havet av data som blir nyttig informasjon bare det behandles riktig og hvordan informasjon sendes rundt i alle retninger er det bare å håpe at 5G lever opp til forventingene, for de optiske kablene som er gravd ned overalt de siste årene er alt for tynne til å evne å frakte alle data uten forsinkelse. Intel har antydet at noen av kablene burde vært 10 meter tykke for å få tilstrekkelig båndbredde. En annen ting er at noen mener skytjenester bidrar til to prosent av verdens klimagass-utslipp. Derfor er bevegelsen som Intel, Cisco, Google og andre jobber med nå i retning av det som kalles fog-computing veldig interessant. Norske Miris er involvert i et slikt prosjekt sammen med Nokia de kaller Miris Spark. Fog henger like over deg og innhyller deg, mens skyen er langt oppe, derfor flyttes mye datalagring og dataprosessering til dataservere i nærheten av deg, kortreist, mens skytjenester hvor de fysiske dataservere er langt borte (Tyskland, Irland, …) brukes for de tjenestene hvor hastighet (latency) ikke er så viktig og mengden datalagring er større. Et eksempel er et større boligkompleks i USA hvor det er installert to og en halv million sensorer, som hver genererer hundrevis av megabyte hver dag. Det er ikke rasjonelt å sende all denne informasjonen de 500 km frem og tilbake til nærmeste cloud leverandør, men lagre og eksekvere mest mulig lokalt.   

Vel - jeg er fremdeles bare halvveis, og kommer nok med mer kunnskapsdeling når jeg er helveis.

 

God jul

teknologi, innovasjon, blockchain

  • Opprettet .